Een veel gehoorde vraag is ‘welk wijnglas gebruik ik voor welke wijn?’. Geen gekke vraag aangezien er meer dan 24 verschillende soorten wijnglazen bestaan. De verschillen zitten in alles; de hoogte, dikte, grootte van de drinkopening, capaciteit en nog veel meer.

De basisprincipes en hoe de verschillende vormen de drinkervaringen van de wijnglazen versterken zijn vrij eenvoudig. Alle wijnglazen kunnen we namelijk onderverdelen in vier basiscategorieën.

 

Rode wijnglazen

De glazen voor rode wijn zijn over het algemeen een stuk groter en hoger en hebben een grotere kelk dan andere wijnglazen. Door de grote kelk is de drinkopening een aanzienlijk stuk groter. Dit heeft te maken met het feit dat rode meer moeten ‘ademen’ en beter gedijen als er lucht bij komt. Er wordt dan ook aangeraden om het glas niet meer dan 1/3 te vullen zodat de lucht goed in het glas kan komen. Door het glas rond te draaien met de wijn er in komt de lucht in aanraking met de wijn en komen de aroma’s vrij. Bij de donkere robuuste rode wijnen, zoals Merlot, Cabernet en Bordeaux, wordt er vaak een nog grotere opening gebruikt dan bij de lichtere rode wijnen.

 

Witte wijnglazen

Glaswerk voor witte wijnen zijn makkelijk te onderscheiden van de rode wijnglazen door hun smallere drinkopening en een kleinere, U-vormige kelk. Deze glazen zijn vaak ook een stukje kleiner in hoogte, maar hebben wel een langere stam. De langere stam is bedoeld om het glas aan vast te houden zodat de wijn niet warm kan worden van de lichaamswarmte van de hand. Dit in tegenstelling tot rode wijn, waar het glas vaak bij de kelk vastgepakt wordt. In deze glazen hoeft minder lucht binnen te komen om de aroma’s vrij te laten komen. Deze glazen kunnen gerust tot wel 2/3 van het glas gevuld worden en op deze manier kan de koelere temperatuur gehandhaafd blijven en komen de aroma’s goed vrij.

 

Mousserende wijnglazen

Deze glazen worden over het algemeen ‘flutes’ of champagneglazen genoemd. Het vaak hoge, slanke glas heeft een magere kelk en smalle opening. Dit smalle glas houdt de carbonatatie (toevoeging van koolzuurgas aan de wijn) langer vast en de smalle opening versterkt de aroma’s van de bubbels.

 

 

 

Dessert wijnglas

Het belangrijkste kenmerk van deze glazen is de kleine, compacte vorm waarbij de rijke aroma’s van de vaak wat zoetere dessertwijnen geaccentueerd worden. Deze glazen zijn een stuk kleiner, omdat de dessertwijnen meer alcohol bevat dan andere soorten wijnen.

 

Bron: Wineandbarrels