De meeste mensen denken bij noten aan een snack voor op de bank, maar noten zijn ook een geweldige bron van energie en voedingsstoffen voor sporters. Rauwe noten bevatten vetten, eiwitten, koolhydraten, vitamines en mineralen die allemaal kunnen bijdragen aan een gezonde en gevarieerde voeding voor atleten. In dit artikel wordt besproken hoe rauwe noten de sportprestaties kunnen verbeteren en welke soorten noten het beste zijn voor sporters.

Energieleverancier voor sporters

Noten zijn een geweldige bron van energie, vooral amandelen, cashewnoten, pistachenoten en macadamia noten. Deze noten bevatten veel gezonde vetten en koolhydraten, die de energielevering tijdens de training of wedstrijd kunnen verhogen. Bovendien bevatten noten ook eiwitten, die de spieren helpen herstellen na een intensieve training of wedstrijd.

Noten vol eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van de spieren en zijn van groot belang voor sporters. Rauwe noten zijn een geweldige bron van eiwitten, vooral amandelen, cashewnoten, pistachenoten, walnoten en hazelnoten. Deze noten bevatten veel eiwitten per portie. Bovendien bevatten noten ook vezels, die het eiwit helpen afbreken en absorptie in het lichaam verbeteren. Daarnaast helpen vezels bij het stillen van de eetlust.

Vitamines en mineralen

Noten zijn een geweldige bron van vitamines en mineralen. Amandelen, cashewnoten, pistachenoten, walnoten en hazelnoten bevatten bijvoorbeeld veel vitamine E, vitamine B6, kalium, magnesium en zink. Deze vitamines en mineralen zijn van groot belang voor sporters, omdat ze kunnen bijdragen aan een gezonde hartslag, spier- en gewrichtsfunctie, immuniteit, en het verminderen van vermoeidheid.

Omega-3 vetzuren

Sommige noten, zoals walnoten, en verschillende zaden zoals, lijnzaad en chia zaden, zijn rijk aan omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn ontstekingsremmend en kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn in de spieren na een intensieve training of wedstrijd. Bovendien kan omega-3 helpen bij het verminderen van risico op hart- en vaatziekten, wat belangrijk is voor sporters die zich bezighouden met intensieve fysieke activiteit.

Hoe te consumeren

Je kunt in op veel online webshops rauwe noten bestellen. Daarnaast zijn ze gemakkelijk te consumeren als snack of als onderdeel van een maaltijd. Sporters kunnen rauwe noten toevoegen aan een salade, yoghurt, havermout, of een smoothie voor een extra energieboost. Notenboter, zoals amandelboter of cashewboter, kan ook worden gebruikt als basis voor een eiwitrijke en gezonde sandwich. Noten kunnen daarnaast worden geroosterd of gebakken voor een meer intense smaak, maar het is wel belangrijk om op te letten dat teveel rauwe noten kunnen leiden tot het verhogen van calorie inname.